Het bedrijf achter desmeerolieboer.nl

deSmeerolieboer.nl is een onderdeel van G. van Beek Kolen en Olie B.V. uit Veenendaal.

G. van Beek Kolen en Olie B.V. is een familiebedrijf dat zich richt op de verkoop van kolen, olie en smeermiddelen, gasflessen en tankinstallaties .

HISTORIE

Op 1 mei 1934 startte de broers Willem en Jan van Beek een brandstoffenhandel,Gebr. van Beek Brandstoffenhandel. Ze vestigde zich aan de Korte Molenstraat in Veenendaal. Broer Maas kwam ook in dienst van het bedrijf. Toen in 1939 Jan uittrad, werd Willem alleen eigenaar. In het begin werd er kolen, turf en hout verkocht. Dit gebeurde zo’n beetje huis aan huis in een deel van Veenendaal. Ondanks de grote concurrentie groeide het bedrijf in korte tijd uit, werd er in drukke tijden meer personeel aangetrokken, om zo aan de grote vraag naar brandstof te kunnen voldoen. Midden jaren zestig werd er ‘aan het spoor’ op het Stationsplein in Veenendaal een opslagloods gebouwd waar de wagons met kolen gelost werden, zodat er naast de opslag aan de Korte Molenstraat nog een opslag kwam.

Willem van Beek overleed in 1969 plotseling op 54-jarige leeftijd. Zijn enige zoon Gert zette het bedrijf op naam van zijn moeder Truus van Beek-Sukkel voort. Toen Gert op 3 januari 1970 21 jaar werd kon hij het bedrijf van zijn moeder overnemen. De naam van het bedrijf werd Fa. van Beek’s Brandstoffenhandel. Doordat in die tijd het aardgas opkwam liep de verkoop van kolen sterk terug, waardoor Gert zich genoodzaakt zag om naast zijn bedrijf ander werk te zoeken. In 1973 werd de locatie aan de Korte Molenstraat verkocht, zodat alle activiteiten verhuisden naar het Stationsplein. In 1978 moest, in verband met de aanleg van het nieuwe stationsgebouw van treinstation Veenendaal–Centrum en de aanleg van een verbindingsweg (’t Goeie Spoor) tussen de Kerkewijk en de Rondweg West, het bedrijf verhuizen. Op het nieuw aangelegde bedrijventerrein “Nijverkamp “, werd aan de Dynamostraat het bedrijf gevestigd.

In 1983 werd ‘Oliehandel van Ruiswijk’ uit Veenendaal overgenomen. Vanaf dit moment werd het bedrijf uitgebreid met de verkoop van olie. Gert kreeg hierdoor weer een volledige dagtaak in zijn bedrijf. In 1987 werd ‘van Schoonhoven’s Oliehandel’ overgenomen en kwam ook Gert Cluistra in dienst bij Fa. van Beek’s Brandstoffenhandel. In 1989 werd de bedrijfsnaam veranderd in G. van Beek Kolen en Oliehandel. Meerdere overnames konden gedaan worden, van handelaren die zich om diverse redenen genoodzaakt zagen te stoppen. Hierdoor groeide het bedrijf gestaag. De kinderen van Gert werden groter en mochten vader in hun vrije tijd helpen. Dochter Annieta, met de administratie en de zonen Wim en Wouter op de werkvloer. In 1995 kwam Wouter in vaste dienst bij de firma, die ook weer een andere ondernemingsvorm kreeg met een andere naam G. van Beek Kolen en Olie B.V.Nadat in juli 1996 door een grote brand bij het naastliggende bedrijf, ook een deel van de opslagloods van de kolen beschadigd raakte, werd besloten tot de bouw van een nieuwe bedrijfshal. In de zomer van 1997 werd deze bedrijfshal in gebruik genomen.

Eind 1998 deed zich het schokkende feit voor dat, na een heel kort ziekbed, Gert van Beek op 49-jarige leeftijd overleed. Het verleden herhaalde zich opnieuw, zoon Wouter en zijn broer Wim ( op dat moment bedrijfsleider bij een ijzerwarenwinkel) moesten samen met moeder Els van Beek-Schalkoort en zus Annieta het bedrijf voortzetten. Wim van Beek kwam dus in 1998 ook in dienst van het bedrijf.

Begin 1999 werd er een klantenbestand van Eurol smeermiddelen overgenomen waardoor G. van Beek Kolen en Olie B.V. actief werd in de verkoop van smeermiddelen. In 2002 werd ‘Fa. Koning Colmschate’ overgenomen, hierdoor werd het bedrijf verder uitgebreid met de verkoop van Houtskool en Openhaardhout. Het personeelsbestand werd uitgebreid met één chauffeur en Annieta van Beek kwam in fulltime dienst van het bedrijf. In 2007 werd de houtskool en openhaardhout tak verkocht, en ging het bedrijf zich weer volledig richten op de activiteiten die voor 2002 het bedrijf deden groeien.

Vanaf 1 januari 2007 is Wim van Beek eigenaar van G. van Beek Kolen en Olie B.V.Samen met broer Wouter en Gert Cluistra is hij dagelijks bezig om u van brandstof en smeermiddelen te voorzien. Inmiddels helpt ook de vierde generatie, Gerben van Beek, zo af en toe al in het bedrijf.

Oktober 2011 is G. van Beek Kolen en Olie B.V. begonnen met hun eerste webshop,deKolenboer.nl voor de verkoop van kolen. Vanaf het begin is deze webshop een succes, vele klanten kunnen op deze manier weer kolen kopen. Een vervolg hierop is deSmeerolieboer.nl, een webshop die zich richt op de verkoop van Eurol en Eurol Specialty Smeermiddelen.

 

Contact en route

deSmeerolieboer.nl
Dynamostraat 28
3903 LK Veenendaal
Tel. (0318) 512 187
info@desmeerolieboer.nl